Sporliga.com - Spor tutkunlarının vazgeçilmez adresi

Orjinalini görmek için tıklayınız: Riva projesi iptal edildi
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Riva’daki 1 milyon 175 bin metrekarelik arazisine yıllardır bir çivi bile çakamayan Ziyaretciler mesaj icerisindeki linkleri goremezler. Linkleri gorebilmek icin lutfen buraya tiklayarak kayit olunuz. kulübünün hazırlattığı konut projesine, Koruma Kurulu izin verdi.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre Galatarasay, araziye 828 adet konut ve sosyal tesisler yapmaya hazırlanırken Mimarlar Odası’nın çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu, projenin önünü yine kesti.

Kulüp, bir süre önce inşaat ruhsatı almak için Beykoz Belediyesi’ne başvurmuş, belediye de projenin Koruma Kurulu’ndan geçmesi halinde ruhsat vereceğini beyan etmişti. VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 17 Şubat 2009’da üç üyenin karşı oyuna rağmen Galatasaray’ın projesini onayladı.

‘Projeyi geri çekmeli’
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, Galatasaray’ın Riva projesi için hazırladıkları ÇED raporuna göre, projenin hayata geçirilmesi halinde bölgede telafisi mümkün olmayan çevre tahribatının meydana geleceğini söyledi. ÇED raporunu ilgili bütün kurumlara gönderdiklerini belirten Muhçu, “Bu aşamadan sonra Galatasaray’ın bu arazideki projesini geri çekmesini bekliyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve valilik de bu rapor üzerine bilgi isteyecektir” dedi.

Yetki Büyükşehir’de
Muhçu, Riva’nın benzersiz bir doğal yapı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu tür projelerde Koruma kurulu onayı almak şart. Ancak kurul onayı hiçbir zaman ruhsat alma anlamına gelmez. Ruhsat yetkisi belediyelerdedir ve devredilemez. Kaldı ki ruhsat başvurusu Beykoz Belediyesi’ne yapılmış. Oysa ki İstanbul sınırları içinde imar yetkisi Büyükşehir Belediyesi’nde. Dolayısıyla ruhsat başvurusunun da Büyükşehir Belediyesi’ne yapılması gerekir.”

Eyüp Muhçu, “geri dönüşü mümkün olmayacak ekolojik ve kentsel sakıncalara neden olacağı” gerekçesiyle projeye mesleki denetim hizmeti vermeyeceklerini ve inşaatın başlaması halinde dava açacaklarını söyledi.

Mimarlar Odası: Yol bile yapılamaz
Mimarlar Odası’nın projeye itirazları şöyle:

- İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 1995’te Riva’yı, İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı ilan etti.
- Galatasaray’ın arazisi de Koruma Kurulu’nun 1996’da aldığı kararla kısmen II. derece, kısmen de III. derece doğal sit alanı olarak tespit edildi.

- Bu iki karara göre bölgedeki doğal varlıkların ve ekolojinin korunabilmesi için söz konusu alanlarda yerleşimi özendirebilecek yol, köprü, turizm tesisleri gibi yapıların yapılması bile mümkün değil.

- Galatasaray’ın projesi, imar ve planlama kural ve yönetmeliklerine uygun asgari teknik ölçüt ve esasları dahi sağlamıyor. Sosyal tesisler dışında hiçbir teknik ve sosyal donatı alanına yer verilmemiş.

- Mevzuata göre meskun alanlarda dahi 7 metreden dar yaya, 10 metreden dar trafik yolu açılamazken, bu projede yol genişliği sadece 6 metre olarak belirlenmiş.
- Konut alanı olarak planlanan kısım, imar ve planlama mevzuatına tümden aykırılıklar içeriyor.
Çok büyük bir zarar olacak bu kulüp açısından..Stat loca gelirleri ve Riva'dan gelecek gelirle bir anda zirve yapma düşüncesindeydiler..Fakat olumsuz sonuç geldi..O arazide birçok firma var ve bana göre oraya imar izni verilmemesi saçma..İstanbul'da güzelim ormanlık alan Beykoz gider ses çıkmaz, Riva'ya gelince yırtarlar kendileriniGülümseme Bence elinde sonunda orayada imar izni çıkacaktır..
Referans URL